Afhechten | Linkshandig | Haken & Hechten

Afhechten is een fluitje van een cent. Toch blijkt het soms een flinke klus te zijn als je na een groot project met veel kleurtjes alle losse eindjes erbij hebt laten hangen. Bij mijn eerste projectjes had ik achteraf nog wel eens draadjes die weer los piepten, daarom deel ik hier een paar ideeën waar je tijdens het afhechten rekening mee kunt houden.

Waar kun je op letten bij het afhechten

 • Zorg allereerst dat je de einddraad niet te kort afknipt, korte eindjes zijn moeilijk af te hechten.
 • Let op de beginrichting. Normaal wordt je haakwerk telkens door de volgende lus op de plaats gehouden. De laatste steek blijft open en kun je met de einddraad zelf ‘sluiten’ zodat het er netjes uitziet.
 • Door het bewegen van je eindproduct -de sjaal die je draagt of dat dekentje dat elke keer opnieuw gedrapeerd wordt- bewegen ook de einddraden. Als de draden in één richting zijn afgehecht kunnen ze losraken met losse draadjes als gevolg. Je voorkomt dit door de draad bij het afhechten te zekeren. Maak een steek terug in tegengestelde richting en ga weer verder in de richting waarin je begon. Óf, haak de om de paar steken een steek nog een tweede keer in dezelfde richting.
 • Het is een inkopper, maar wanneer je met meerdere kleuren werkt probeer je je draden via het haaksel van dezelfde kleur te leiden om het zo onzichtbaar mogelijk te laten zijn.
  Knip de draad met voldoende lengte af
  Bekijk in welke richting je de draad moet leiden om de cirkel te sluiten
  Maak met de einddraad een lus die de laatste lus op de plaats houdt
  Maak na een paar lussen een steek in tegengestelde richting of ga een tweede keer door dezelfde steek
  Herhaal dit, een paar steken in één richting en de laatste steek tweemaal of in tegengestelde richting
  Knip de draad af, dicht bij de laatste lus waarachter je langs ging

  Je werk is afgehecht!
  En dit is gelijk een zoekplaatje, zie je de foute steek? Ik zag het pas toen ik de foto op mijn laptop bekeek;)